Vans, Kengät

90 osumaa

Klassiset skeittikengät

Amerikkalainen Vans on valmistanut ja myynyt klassisia skeittikenkiä jo vuodesta 1966. Tänä päivänä se on maailmankuulu merkki ja heidän matalat kenkänsä paksuilla pohjilla näkyvät skeittareiden lisäksi kaikkialla muuallakin.

Vaatimaton alku

Vuonna 1966 veljekset Paul, James ja Stephen Van Doren perustivat tuotemerkin, joka silloin keskittyi myymään teknisiä kenkiä rullalautailijoille. Aluksi toimittiin todellisella ruohonjuuritasolla: kaupassa oli tyhjiä laatikoita, koska kenkiä ei yksinkertaisesti ollut. Kun asiakkaat tulivat pieneen kauppaan, sai yksi veljeksistä tai heidän ystävistään juosta vähän matkan päähän valmistamaan kengät. Ensimmäisten päivien aikana myös kassajärjestelmä niskoitteli ja asiakkaita pyydettiin tulemaan takaisin seuraavana päivänä – ja niin teki heistä kaikki 12.

Pohja keräsi asiakkaat

Ikoninen vohvelipohja luotiin pitkän kokeilun jälkeen, jotta kehitettäisiin pohja, joka kestäisi kovaa kulutusta. Paksun pohjan avulla Huntington Beachin ja monen muun kalifornialaisen paikan skeittarit kykenivät helpommin hallitsemaan lautojaan palmujen keskellä. Vans-kengistä tuli nopeasti suosittuja asiakkaiden keskuudessa, ja myös sen ansiosta, että veljekset valmistivat erikoiskenkiä niitä toivoville.

Kyytiapua tähdiltä

Vuodet vierivät, Vans kasvoi ja 1970-luvulla logo näkyi kaikkialla Etelä-Kaliforniassa. Vetoapuna myös skeittaus kasvoi, niin urheilulajina kuin kulttuuri-ilmiönä. Mikä aiemmin oli ollut vain surffauksen korviketta, oli nyt oma lajinsa ja veti puoleensa katsojia ja harrastajia. Ja kun urheilulaji kasvaa, syntyvät myös tähdet. Skeittauksen maailmassa kaksi tähteä olivat Tony Alva ja Stacy Peralta. He olivat paikallisia legendoja, jotka antoivat skeittaukselle potkua oikeaan suuntaan. 1975 kehittelivät he yhdessä Vansin kanssa mallin #95, jota tänä päivänä kutsutaan nimellä Era. Se on merkin yleisin, suurin ja kaunein malli. Malli iski räjähdysmäisesti ja siitä tuli selvä valinta skeittaajille ympäri Amerikan pirteiden väriyhdistelmien ja hyvän pitonsa ansiosta.

Lyhyt konkurssi

Vans myi kuin häkä 1970-luvulla, mutta sitäkin huonommin seuraavalla vuosikymmenellä. Vaikka Sean Penn antoi merkille kansainvälistä huomiota elokuvassa Fast Times at Ridgemont High, joutui yritys hakeutumaan konkurssiin vuonna 1984. Vastoinkäymiset olivat kuitenkin lyhytkestoisia, ja 1980-loppua kohden kenkien tarve oli suuri ja Vans vastasi kysyntään. Siitä lähtien Vans on ollut kansainvälinen merkki ja valmistus on siirretty pois Yhdysvalloista. Yritys on myös tehnyt nimeä muiden urheilulajien keskuudessa, kuin vain rullalautailussa ja rakentanut suuria skeittipuistoja ja on Warped Tourin suuri sponsori. Footwayllä on yli 300 paria Vanseja ja sinun on helppo löytää omasi meiltä.

U Old Skool Navy
U Era Navy
UA Iso 1.5 Black
ALE
U Authentic Navy
ALE
U SK8-HI Navy
ALE
Sivu 1 / 2

90 osumaa
Täällä surffatessasi hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisääOK