Toms, Kengät

352 osumaa

Kenkiä hyväntekekeväisyyteen

Toms perustettiin vuonna 2006, perustaja Blake Mycoskie inspiroitui klassisista argentiinalaisista kengistä, alpargata. Blaken tarkoituksena oli perustaa yritys. Joka rakentuu ”one for one”-konseptiin, mikä merkitsee sitä, että jokaista myytyä tuotetta kohti lahjoitetaan myös tuote hyväntekeväisyyteen. Ja perustamisestaan lähtien on Toms lahjoittanut yli miljoona paria kenkiä tarvitseville ja turvattomille lapsille. Toms on lyhyessä ajassa tullut erittäin suosituksi ympäri maailmaa ja kenkiä on suuri valikoima, mitä tulee väreihin ja materiaaleihin. Kaikissa malleissa on miellyttävä ja vaimentava mokkapohjallinen.

Argentiina-matka inspiroi

Idea Tomsiin syntyi, kun Blake oli matkalla Argentiinassa. Siellä hän näki monia lapsia, joilla ei ollut kenkiä, ja hän sai käsityksen, mitä kauheuksia se voi merkitä: vahingoittuneita jalkoja, sairauksia ja vakavia terveysongelmia. Blake on sanonut haastattelussa, että hän oli tietoinen siitä, että monet maailman lapsista ovat ilman kenkiä, mutta Argentiina-matkan aikana hänen silmänsä avautuivat näkemään sen todellisen merkityksen. Blake oli kokenut yrittäjä ja hän oli aikaisemmin perustanut eri yrityksiä, muun muassa pesulayrityksen ja ajokorttikoulutuksen netissä. Jälkimmäisen hän möi voidakseen investoida Tomsiin.

Asiakkaita tuli virtanaan

Idea ei ollut vallankumouksellinen: lahjoita pari kenkiä jokaista myytyä paria kohti. Sen sijaan se oli onnistunut – asiakkaita tuli virtanaan Tomsille, sillä he pystyivät yksinkertaisella tavalla osaltaan parantamaan maailman lasten tilannetta. Liiketoimintamallia on kuvattu muun muassa sanoilla ”rakennettu ainoastaan tarkoituksen maksimointiin” – toisin sanoen Toms ei myy ainoastaan kenkiä, vaan myös ihannettaan. Asiakkaista tulee hyväntekijöitä heti oston yhteydessä.

Peräisin Pyreneiltä

Kengät ovat klassista, argentiinalaista Alpargata-tyyppiä, tunnettu myös nimellä Espadrille. Kenkä on peräisin Pyreneiltä, Ranskan ja Espanjan väliltä. Matalat kengät on valmistettu nahasta tai kankaasta ja niiden pohja on juuttia. Sana espadrille tulee ranskankielestä ja se on peräisin (kaukaa) ruoholajista, joka on tavallinen Välimerellä. Kengillä on historia, joka ulottuu 1300-luvulle asti, vaikka jotkut väittävät, että se ulottuu jopa 4000 vuotta taaksepäin. Todella suosituiksi kengät tulivat Yhdysvalloissa 1940-luvulla, muun muassa sen vuoksi, että näyttelijätär Lauren Bacall käytti niitä elokuvassa Key Largo (1948).

40 maata

Tänä päivänä kengät ovat erittäin suosittuja ja Toms on lähettänyt kenkiä lapsille 40 eri maahan. Muun muassa Yhdysvaltoihin, Rwandaan, Haitille ja Etelä-Afrikkaan. Viimeksi mainitussa Toms on myös tehnyt yhteistyötä näyttelijättären Charlize Theronin kanssa hankkeessa Africa Outreach Project. Yhdessä he tuottivat rajoitettuja versioita kengistä ja voitto niistä meni vähäosaisten lasten koulutukseen ja lääkkeisiin. Toinen suuri yhteistyö on Movember -liikkeen kanssa, jossa viiksiä käytetään symbolina miesten terveydelle (tarkemmin sanottuna eturauhas- ja kivessyöpä). Toms on onnistunut yhdistämään tehokkaan liiketoimintamallin ja vähäosaisten lasten auttamisen ja näin ollen myös innoittanut muita yrityksiä toimimaan samalla tavalla.

Toivomme, että löydät uudet Toms-suosikkikenkäsi täältä Footwaylta.

MUUTAMA JÄLJELLÄ
Sivu 1 / 6

352 osumaa
Täällä surffatessasi hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisääOK