Dr Martens, Kengät

242 osumaa

Maailman tunnetuin kenkä? Todennäköisesti. Toisen maailmansodan inspiroima, mutta punkkareiden suosituksi tekemä Dr. Martens on nykyään syyskelien ykkönen. Yhdistä ne tyylikkääseen bomber-takkiin ja pillifarkkuihin, ja huipputrendikäs asukokonaisuus on valmis.

Tukea tohtorille

Palataan ajassa taaksepäin aina vuoteen 1945 asti, jolloin saksalainen armeijalääkäri Klaus Märtens satutti ikävästi jalkansa ollessaan lomilla. Märtens ei ollut täysin tyytyväinen tavallisten kenkien tukevuuteen ja vaimennukseen, ja päätti askarrella oman kengänpohjan. Vaimentavana materiaalina hän käytti vahvaa nahkaa ja rengaskumia.

Kengät tukivat lääkäriraukan jalkoja, mutta eivät myyneet kovin hyvin. Märtens sai apua vanhalta ystävältään Dr. Herbert Funckilta, ja he perustivat yhdessä yrityksen. Kenkien valmistukseen he käyttivät lentokentältä löytämäänsä ylijäämäkumia.

Asiat alkoivat sujumaan paremmin ja kysyntä kasvoi. Vastatakseen suureen suosioon herrat avasivat tehtaan Müncheniin1950-luvun alussa. Ensimmäisen vuosikymmenen aikana kengät olivat uskomattoman suosittuja kotivaimojen keskuudessa. Jopa 80 prosenttia kaikista myydyistä kengistä päätyi naisten jalkoihin.

Mod-nuorison löytämä

Upean 60-luvun tehdessä tuloaan uusi, jopa hieman yllättävä, asiakaskunta otti Dr. Martens -kengät omakseen. Skinheadit eli ”skinit” hakivat vaikutteita jamaikalaisilta ”rude boyseilta” ja brittiläisiltä mod-nuorilta. On tärkeää huomata, että tuohon aikaan skinheadien ja rasismin välillä ei ollut mitään yhteyttä. Alakulttuuriin kuuluivat olennaisesti muoti ja musiikki, ei politiikka ja rasismi.

Toisen maailmansodan jälkeen elintaso kohosi, ja nuorilla oli enemmän varaa panostaa muotiin ja persoonalliseen tyyliin. Syntyi Mod-nuorisokulttuuri. Kaikilla ei kuitenkaan ollut yhtä paljon rahaa, joten monet nuoret loivat yksinkertaisemman tyylin: armeijakengät, pillifarkut ja ”Sta-Prest”-housut. Lyhyiden hiusten ja työläistaustansa vuoksi mod-nuoria kutsuttiin aluksi nimellä ”hard mods”, joka myöhemmin, vuoden 1960-luvun lopulla, muuttui skinheadiksi. Monille skinheadeille Dr. Martens oli itsestään selvä valinta.

Muutaman vuoden kuluttua rasistit varastivat surutta skinheadien tyylin. Valitettavasti monet yhdistävät yhä bomber-takit, kengät ja kaljun rasismiin – ei muotiin.

Ylä- ja alamäkiä

Dr. Martens ei ollut suosittu ainoastaan edellä mainittujen nuorten keskuudessa. Noin 30 vuotta myöhemmin grunge-kulttuurin edustajat kiinnostuivat kengistä. Elämme 90-lukua, jolloin Dr. Martens avasi majesteettisen liikkeensä Lontooseen, sekä valmisti yli 10 miljoonaa paria kenkiä!

Kymmenisen vuotta myöhemmin, 2000-luvun alussa, Dr. Martens menetti suosiotaan ja oli jopa pelottavan lähellä konkurssia. Heikon taloustilanteen vuoksi yhtiö päätti siirtää kenkien valmistamisen kokonaan alkuperäismaasta Aasiaan, monien muiden suurien kenkämerkkien tavoin. Muutto oli pelastus sekä tuotemerkille, että tukevia ja tyylikkäitä kenkiä kaipaaville jaloille.

Tänä päivänä Dr. Martens etenee täyttä höyryä eteenpäin. Vuonna 2012 merkki oli Iso-Britannian kahdeksan kasvuvoimaisimman yrityksen joukossa. Toisin sanoen katu-uskottavat armeijakengät ovat yhä kovaa huutoa. Footwaylta löydät lukuisia erilaisia Dr. Martens –kenkiä! Hanki uudet suosikkisi jo tänään.

Julkaisuja aiheesta Dr Martens
V
Viktor Ansund -
V
Viktor -
Näytä lisää julkaisuja
Pascal Black
MUUTAMA JÄLJELLÄ
8761
MUUTAMA JÄLJELLÄ
MUUTAMA JÄLJELLÄ
Sivu 1 / 5

242 osumaa
Täällä surffatessasi hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisääOK